En unik samling fotografier - på vej til at blive en bog

En usædvanlig fotograf

ArKaluk Bianco blev født i Tasiilaq - dengang kolonien Angmagssalik - i Østrønland i 1921. Han blev udlært i den Kongelige Grønlandske Handel og arbejdede hele sit liv som butiks- og postbestyrer. Han var en meget videbegærlig mand, der uimponeret gik i lag med alle de nye tekniske frembringelser, han mødte. Således var han den første grønlænder i byen, der havde båd med påhængsmotor, og han var også tidligt ude med radio og skrivemaskine. Og så lærte han sig at fotografere, og fremkaldte billederne i et lille skab i et hjørne af stuen. I 1950'erne og 60'erne fotograferede han ivrigt, og 1800 af hans billeder er bevaret som negativer. 

En tid med store omvæltninger

Billederne er en fantastisk dokumentation fra Tasiilaq og de andre beboede steder i området i en periode, hvor livet forandrede sig drastisk. Den periode, hvor konebåde blev til motorbåde, spæklamper til elektricitet, kamikker til gummistøvler. Hvor tørvemurshusene blev forladt og de første etageejendomme bygget. 

 

Arbejdet med billederne

Det har været et stort arbejde først at scanne alle billederne, så man overhovedet kan se dem. Så at få identificeret alle de mennesker, der er på dem - der er portrætter af over 400 forskellige - ved interview og ikke mindst i den gruppe, jeg har oprettet på Facebook. 

 

Se mere i Facebook-gruppen "ArKaluk Biancos billeder".

Derefter har jeg udvalgt de bedste billeder, og affotograferet disse negativer i professionel kvalitet, så de kan blive rigtig fine i bogen. Og så har jeg arbejdet med manuskriptet. 

Bogen er nu ved at blive gjort klar til tryk og skal efter planen udkomme på Aarhus Universitetsforlag i foråret 2024.

Og derefter er det mit håb, at hele samlingen kan blive tilgængelig på nettet, så alle kan se alle billederne.